KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Pražský Mariánský sloup

Pražský Mariánský sloup

Přidáno 5. 9. 2016
Katolický týdeník
Radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch HMP Jan Wolf napsal článek do Katolického týdeníku k obnově Mariánského sloupu na Staroměstkém náměstí
 Nacházíme se v době, kterou naše generace a ani generace našich rodičů či prarodičů nezažily. Čelíme tváří v tvář útoku na křesťanské a židovské hodnoty, které po léta představovala a budovala Evropa, a naši předkové tyto hodnoty dosud úspěšně ubránili. Současný stav se dá přirovnat snad jen
k válkám s Osmanskou říší, která se, co se šíření islámu týká, dostala v Evropě nejdále. V současné době v Evropě zuří boj o zachování naší identity neboť hrozí její nahrazení hodnotami, jež vyznávají jiné kultury a národy v jiných částech světa, převážně na východ od našeho kontinentu.

A v této době my evidentně všeho znalí a všemu rozumějící se přeme o to, jestli se má či nemá vrátit Mariánský sloup na Staroměstské náměstí. Pokud mne paměť neklame, tak naši předkové jej tam umístili v roce 1650, a to na poděkování Panně Marii za její ochranu Prahy před jejím dobytím Švédy za Třicetileté války. Neměli bychom se sjednotit v myšlení, a to ať už sekulárním či klerikálním? Spojit síly k návratu tohoto symbolu kořenů „staré“ Evropy na místo, kde stál a k němuž naši předkové chodili jak s přímluvami za své potřeby, tak s přímluvami za záchranu národa a jeho obyvatel. Je smutné, že někteří lidé, od kterých bychom očekávali podporu návratu Mariánského sloupu, se buď k jeho návratu staví vlažně nebo ještě hůře dělají vše pro to, aby se na své historické místo nevrátil. Do velké míry subjektivní argumentace, že by tam vadil dopravně nebo překážel nějakému stánku během trhů na Staroměstském náměstí je už opravdu za hranou dobrého vkusu. Nebo jde někomu opět jen o peníze a zisky (z pronájmu stánků či zahrádek pro turisty) místo tradic a hodnot, na které bychom měli v dnešní době upřít svou pozornost a bránit je ještě více než dřív? Jsem přesvědčen, že skutečně brzkým návratem Mariánského sloupu na své místo jasně navážeme na pevné kořeny a civilizační hodnoty, které po staletí budovali a nesčetněkrát hájili naši předkové. I tím vyšleme důrazný vzkaz všem jinověrcům, co je pro nás zásadní. A ve svém úsilí hájení naší civilizace, která stojí na judaisticko-křesťanských základech, budeme pokračovat. Pokud ovšem nebudeme schopni ani v takto prostém případě nalézt shody, tak Bůh s námi.