KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Pražská KDU-ČSL si každoročně připomíná oběti války

Pražská KDU-ČSL si každoročně připomíná oběti války

Přidáno 11. 5. 2022
Ilustrační foto

Pražští lidovci si v neděli odpoledne 8. května na náměstí Míru opět u příležitosti výročí konce druhé světové války připomněli oběti války. Zároveň se tamtéž zúčastnili ekumenického shromáždění na podporu Ukrajiny, kde zazněly modlitby, písně a projevy představitelů ukrajinské i české komunity. Hlavní organizátor připomínky, člen CK KDU-ČSL a dolnopočernický zastupitel Tomáš V. F. Jirsák Havran vyzval: „Neoslavujme vítězství nad nepřítelem, ale konec války. Vítězství je pofiderní, ale oběti jsou jisté – na obou stranách. Nezapomínejme na oběti válek, abychom válku a hrůzy které přináší už nikdy nedopustili.“

Za pražskou KDU-ČSL vystoupili kandidáti ve volbách do Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Místopředseda pražské KDU-ČSL a zastupitel Prahy 10 Pavel Mareš v souvislosti s koncem války připomněl české a ukrajinské oběti pražského povstání a také oběti heydrichiády: „Svoboda není zadarmo, svoboda něco stojí. Po vrcholném činu českého odboje, likvidaci protektora Reinharda Heydricha, následovalo v červnu vypálení Lidic a Ležáků a 22. října masová vražda 262 českých mužů, žen a dětí, vesměs rodin spolupracujících s českými výsadkáři z Británie. Jejich hrdinství si dnes připomínáme, když sledujeme hrdinství ukrajinských bojovníků bránících svou vlast proti ruskému agresorovi.“

Další z kandidátů, zastupitel Prahy 5 Vít Šolle zdůraznil, že války nemají vítěze, ale jen poražené: „O mír je třeba se vždycky snažit, vždycky o něj usilovat a modlit se. Mír není samozřejmostí.“

Jako poslední za křesťanské demokraty vystoupila Irena Pohl Houkalová, jež připomněla, na jakém místě se toto shromáždění koná a doplnila: „Přála bych a v modlitbě vyprošuji všem, kteří mají svěřenou moc, aby vždy s hlubokou úctou k hodnotě každého lidského života hledali pravdu a moudrá rozhodnutí směrem k míru a sociální spravedlnosti, a nám všem, abychom ve svých mikrosvětech, do kterých jsme vrženi, byli nositeli pokoje a naděje.“ V samotném závěru pak se všemi zazpívala českou státní hymnu.

Účastníci se po akci pomodlili za oběti války při mši v chrámu sv. Ludmily.

foto: PrahaIN